Презентація путівника “Шляхами Тараса Шевченка. Чернігівщина” у Щорському історичному музеї

черниговский исторический музей, путеводитель "Шляхами Тараса Шевченка. Чернігівщина"

22 травня у Щорському історичному музеї за участі співробітників Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського відзначили 152-у річницю поховання Т.Г. Шевченка в Україні. Директор музею Т.М. Кліщенко наголосила на актуальності творчості Кобзаря і внеску в її дослідження  уродженця  міста  лауреата  Державної  премії  України  імені  Тараса  Шевченка Л.Н. Большакова.
черниговский исторический музей, путеводитель
Гості з Чернігова презентували присутнім – працівникам бібліотек, освітянам, учням гімназії – путівник “Шляхами Тараса Шевченка. Чернігівщина”. Це видання було зініційоване науковцями музею імені Василя Тарновського і втілене ними у співпраці з київським видавництвом “Богдана”. Книга вийшла у рамках підготовки до 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка державним коштом за програмою “Українська книга 2012 року”. Ідея чернігівців знайшла схвальний відгук і підтримку, започаткувавши серію путівників “Шляхами Тараса Шевченка” (наразі готується подібне видання по Київській області, місту Києву, йде підготовка матеріалів по Черкащині). Примірник путівника, наклад якого розповсюджений по державних і комунальних бібліотеках України й у вільний продаж не надійшов, подарували організаторам зустрічі.

З огляду на величезний внесок в увічнення пам’яті українського генія, зроблений Василем Васильовичем Тарновським, 175 років від дня народження якого виповнилося 1 квітня 2013 року, автори путівника розповіли про життя і діяльність Василя Тарновського. Особливу увагу було приділено ролі мецената і громадського діяча у відновленні могили Тараса Шевченка на Чернечій Горі.