“Тарас Шевченко у колі чернігівських друзів” – нова виставка у Чернігівському історичному музеї імені В.В.Тарновського

P1320911163 березня в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “Тарас Шевченко у колі чернігівських друзів”. Нею розпочався Шевченківський музейний тиждень, приурочений 200-річчю Великого Кобзаря.

Чернігівщині належить визначна роль у житті та творчості Тараса Шевченка. Тут він зустрів вірних та щирих друзів, шанувальників свого багатогранного таланту. Великого Кобзаря гостинно приймали представники ліберального дворянства, які переймались долею митця, суттєво допомагали поетові подолати життєву скруту.

IMG_9243Особливе місце в долі поета займає родина Тарновських, яка започаткувала Шевченкіану – безцінне зібрання реліквій: рукописів, живописних творів, малярського знаряддя, особистих речей. Воно стало складовою частиною колекції, яку Василь Тарновський-молодший подарував чернігівському земству для створення Музею українських старожитностей, відкритого у 1902 році. З оригінальних експонатів, що залишилися після вилучення Шевченкіани: два автографи поета – на “Кобзареві”; подарованому Григорію Честахівському та в альбомі “Качанівка”, медальйон із зображенням Тараса Григоровича, створений за ескізом В. Тарновського для хреста на могилі поета в Каневі; бронзове погруддя, відлите в Італії. Всі ці реліквії представлені на виставці.

IMG_9238Дружні стосунки склалися у Т. Шевченка з братами Лазаревськими. Вони першими надали допомогу поету на засланні, піклувалися про нього після відбуття солдатчини. Олександр Лазаревський клопотався про перепоховання поета в Україні, супроводжував його в останню путь.

Щирі відносини поет підтримував з подружжям Кулішів. Серед матеріалів архіву Пантелеймона Куліша є документи, які стосуються Т. Шевченка, малюнки, в тому числі портрети Тараса Григоровича, що експонуються. Через все життя проніс любов до Т.Шевченка поет-романтик Віктор Забіла, який захоплювався творчістю свого кумира та був під її впливом.

IMG_9247

Великими шанувальниками таланту Кобзаря були представники старовинного козацько-старшинського роду Андрій та Ілля Лизогуби. Вони неодноразово приймали митця у своєму мальовничому маєтку в Седневі, де згодом було встановлено один з перших в Україні пам’ятників Т. Шевченку.

На виставці експонується альбом Надії Жданович, започаткований нею 1844 року під впливом зустрічі з Т. Шевченком в Яготині. Тут залишили автографи Варвара Рєпніна, Віктор Забіла, сестри Олександра та Глафіра Псьол.

Представники чернігівського кола Шевченка цілком відповідають його вислову про друзів, коли “…лучше любить і робить, аніж писать і говорить…”.

Виставка працюватиме до кінця травня.