Роїщани в Українській революції. Михайло Зінченко

2 квітня у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулася презентація книги краєзнавця Олександра Ляшева «Роїщани в Українській революції. Михайло Зінченко» про долю і життєвий шлях поручика Михайла Зінченка – учасника Української революції 1917-1921 рр.

Михайло Львович народився у 1893 році в селі Роїще Чернігівського повіту. Походив зі старого роїського козацького роду. Навчався у Сумському кадетському корпусі, закінчив Тифліське піхотне військове училище отримавши військове звання прапорщика. Пройшов шлях від окопів Першої світової війни на Кавказі до армії УНР та еміграції. Навчався в Українській господарській академії в Чехословаччині в м. Подебради, Празькій школі садівництва. Перебуваючи у еміграції одружився, працював інженером. Через власні переконання Михайла Зінченка кілька разів ув’язнювали, однак доля була прихильна до нього. Помер у 1963 році, похований в м. Дубніца (Словаччина).

Олександр Ляшев розповів присутнім про складний і кропіткий процес пошуку, де будь-яка дрібниця та людська небайдужість дуже важливі для відтворення біографічних відомостей. У цьому плані виявився дуже корисним Центральний державний архів громадських об’єднань України, що містить багато документальних матеріалів про події Визвольних змагань. Дослідник акцентував увагу на тому, що в реаліях сучасної російсько-української війни потрібно знати і пізнавати історію України, щоб не перебувати в «полоні» ворожих історичних міфів.

Присутня на заході родичка героя переповіла зібранню про свій шлях до «знайомства» з життям і долею Михайла Зінченка.