Про що нагадали Шевченківські дні

Березневі Шевченківські дні нагадали про проект, який Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського підготував спільно із видавництвом «Богдана» у 2012 році, – путівник «Шляхами Тараса Шевченка. Чернігівщина». Це була напрочуд цікава робота у колі друзів та однодумців. Директор видавництва Борис Логінов та його заступниця Світлана Хіхлушко, співробітники музею Світлана Половнікова, Наталія Самохіна та Людмила Линюк доклали чимало зусиль для того, щоб видання стало справжнім провідником Шевченківськими місцями Чернігівщини.

Путівник розповідає про міста, містечка і села Чернігівської області та про населені пункти, що на момент відвідуваннях їх Тарасом Шевченком, перебували у складі Чернігівської губернії; про чернігівців, які стали щирими друзями Кобзаря та прототипами деяких героїв його творів. Для написання нарисів були використані щоденникові записи, нотатки, листи, твори Т.Г. Шевченка, спогади його знайомих та очевидців подій. Вміщена інформація про пам’ятки історії та монументального мистецтва на Чернігівщині, пов’язані із життям, творчістю та перебуванням Тараса Шевченка; про чернігівців – лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка. Видання проілюстроване понад 1000 світлин. Як науково-популярне видання книжка має іменний покажчик та додаток – спогади про Тараса Шевченка. Як путівник – поради для подорожуючих, які можуть складати свої маршрути з Києва та Чернігова.

Порадник мав започаткувати загальноукраїнську серію «Шляхами Тараса Шевченка», але, на жаль, вона обмежилася двома виданнями – у 2013 році побачила світ книга «Шляхами Тараса Шевченка. Київщина» (https://choim.org/у-чернігівському-історичному-музеї-п/).

Творча робота авторського колективу знайшла продовження у двох виставкових ініціативах, які втілив Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського як певну післямову до путівника: пересувні виставки «Чернігівські дороги Кобзаря» (https://choim.org/у-чернігівському-історичному-музеї-в/) та «Вони надихали Шевченка» (https://choim.org/вони-надихали-шевченка). Виставки побували на багатьох заходах у Чернігові, Чернігівській області та Києві: у 2015 році експонувалися на Міжнародному Шевченківському святі «В сім’ї вільній, новій» (https://choim.org/шевченківський-тиждень-у-чернігівсь/) та у Прилуках, 2016 року – у Києві під час щорічних зборів Чернігівського земляцтва (https://choim.org/земляки-чернігівці-мандрували-черн/), 2017 року проект зустрічала Сосниця (https://choim.org/лекція-шевченко-і-чернігівщина-у-со/), а згодом і Сновськ. Сьогодні обидві виставки представлені у седнівській «Садибі родини Лизогубів» – філії музею.

Прикро, що путівник не пішов у продаж, а розійшовся бібліотеками, а отже бажаючі мандрувати Тарасовими стежками нашого краю не змогли ним скористатися.

Плине час… Пішла у засвіти Світлана Борисівна Хіхлушко. Припинило активну роботу видавництво «Богдана», яке встигло надрукувати чимало цікавих книг та реалізувати декілька гарних видавничих ідей. Одна із них – «Путівник Чернігівська область» (2009 р.), до створення якого активно долучився Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського.

Натепер, коли активізація роботи органів влади у туристичному напрямку набуває нової сили, непогано було б згадати про путівник «Шляхами Тараса Шевченка. Чернігівщина» та надати йому друге, справжнє, життя поводиря – порадника мандрівників, розробити маршрути та оновити і додати інформаційну частину.

Сергій Лаєвський