Поет живе в серцях свого народу

10 березня 2021 року у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилась виставка  “Поет живе в серцях свого народу”, присвячена 160-й річниці від дня смерті Тараса Шевченка та перепохованню його в Україні.    

Мовою оригінальних експонатів розповідається про вагомий внесок у вшанування пам’яті Великого Кобзаря  відомими українськими письменниками Пантелеймоном Кулішем, Борисом Грінченком, Михайлом Коцюбинським,  життя яких було пов’язане з Черніговом в кінці ХIХ – на початку ХХ століття. Вміщено наукові праці перших біографів поета Михайла Чалого та Олександра Кониського, уродженців Чернігівщини.

На виставці представлено оригінал листа Пантелеймона Куліша до українського письменника та етнографа Якова Кухаренка, в якому описано церемонію  поховання Т.Шевченка на Смоленському кладовищі Петербурга  в лютому 1861 року.  Експонуються альбом “Качанівка” з автографами Т. Шевченка та його друга поета Віктора Забіли. На оригінальній світлині зображено Володимира Науменка – письменника, педагога, уродженця м. Новгорода-Сіверського. З 1902 року Володимиру Павловичу належало право на видання творів Шевченка.

Важливу роль у впорядкуванні Шевченкової могили відіграв збирач української старовини та громадський діяч Василь Тарновський-молодший. 1884 року коштом мецената був відлитий шестиметровий чавунний  пам’ятник –хрест вагою 3.8 тони. Ескіз барельєфа із зображенням Кобзаря для нього виконав сам Василь Тарновський. Він же побажав, щоб на пам’ятнику були відлиті такі слова поета:

“Свою Україну любіть,

Любіть її… Во время люте,

В остатню тяжкую минуту

За неї Господа моліть”.

На. жаль, табличку з цими рядками довелося зняти на вимогу влади. В.В.Тарновський зібрав найбільшу в Україні Шевченкіану, яка нараховувала понад 1000 предметів, і стала основою Національного музею Тараса Шевченка.

“Поет живе в серцях свого народу” – рядки з вірша поета Володимира Самійленка, життя якого було пов’язане з нашим краєм, стали  пророчими.

Завідувач науково-освітнього відділу музею Наталія Самохіна