Нова виставка, приурочена до Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту, відкрилася у військово-історичному музеї

24 січня 2014 року у військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “У житті та смерті вони назавжди з нами…”, приурочена до Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту, який відзначається 27 січня.

DSC_9387Рішення про відзначення цієї дати було прийняте резолюцією “Пам’ять про Голокост” на 42-му пленарному засіданні 60-ї сесії ООН 1 листопада 2005 року. Міжнародне співтовариство віддає належне мужності та самовідданості солдатів, які звільнили концентраційні табори; підтверджує, що Голокост, який призвів до знищення третини євреїв та незліченної кількості представників інших меншин, буде завжди слугувати людству пересторогою про небезпеку, яку таїть в собі ненависть, фанатизм, расизм та забобони.

27 січня – дата обрана невипадково. В цей день 1945 року радянські солдати визволили бранців концтабору Освенцім – Аушвіц-Біркенау.

Назва виставки – це рядки з “Ізкору” – єврейської поминальної молитви в пам’ять про шість мільйонів євреїв, які загинули під час Катастрофи.

DSC_9348В експозиції представлені довоєнні сімейні фотографії, ритуальні речі євреїв – традиційний чоловічий головний убір кіпа, музичний інструмент шофар, фрагмент мезузи (текст молитви на пергаменті) та футляр для неї, релігійна книга 1860 р. та інші. Презентовані “Книга пам’яти євреїв…”, документи періоду окупації, фото пам’ятних місць.

Окремий розділ розповідає про євреїв – учасників бойових дій на фронтах Другої світової війни: льотчика Героя Радянського Союзу Б. Рівкина, Ю. Липського, доктора фізико-математичних наук, на честь якого названий кратер на Місяці. Вперше на виставці можна побачити матеріали воїнів-першогвардійців М. Векштейна, І. Кургана, М. Кісіна.

Вшановуються і Праведники народів Світу, зокрема Марія Трубенок, яка впродовж всієї окупації Чернігівщини переховувала у себе в селі Кошани тодішнього Остерського району родину Готман.

Переважна більшість експонатів, представлених на виставці, – із зібрання Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, частина матеріалів була люб’язно надана Благодійним єврейським фондом “Хасде Естер” та Чернігівською обласною єврейською общиною.

IMG_8586У церемонії відкриття взяли участь співробітники музею, представники єврейської общини, журналісти. У своїх виступах учасники заходу висловили подяку Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського за збереження пам’яті про страшні часи воєнного лихоліття.

Упродовж всієї церемонії горіла поминальна свічка.

Пам’яті тих, хто був винищений з особливою жорстокістю, тих, хто, ризикуючи своїм життям та життям своїх близьких, рятував людей, тих, хто зі зброєю в руках відстоював право на життя – присвячується ця виставка.

У житті та смерті вони назавжди з нами!