З історії чернігівської фотографії

5 січня 2023 року у Чернігівському історичному музеї імені В.В.Тарновського було презентовано виставку «Зупинись, мить… З історії чернігівської фотографії (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.)».

Історія фотографії почалася у 1826 році, коли першу у світі фотографію зробив француз Жозеф Ньєпс. Офіційною датою винаходу фотографії став 1839 рік, коли на засіданні Паризької академії наук відомий французький фізик Домінік Араго доповів загальні принципи винайденого Луї Дагером способу отримання дагерротипу – стійкого зображення на металевій пластинці в камері-обскурі.

Одразу після офіційного оприлюднення методу дагеротипії фотографія набула широкого розповсюдження в Європі. Україна не стала винятком і також була залучена до світового процесу розвитку фотографії.

Історія чернігівської фотосправи недостатньо вивчена і чекає своїх дослідників.

На виставці представлені фотографії перших чернігівських фотомайстрів. Серед відомих варто згадати Ксаверія Шлегеля. Вже 1858 року теоретик фотосправи  Олександр Покорський-Жоравко описав його фотолабораторію. З часом К. Шлегель відійшов від фотосправи і, бувши за фахом провізором, у 1875 році став управляючим аптекою Чернігівської губернської земської лікарні.

Відомо, що у 1865 році у Чернігові працювало п’ять фотоательє. Імена власників невідомі. На початок 1871 року у Чернігові діяли тільки три фотоательє: Ксаверія Шлегеля, Іосифа Гофмана і Леопольда Гросмана. Місця розташування  двох останніх знайти наразі не вдалося.

1896 році у Чернігові налічувалось два фотоательє: Рафаїла Чарнецького  на Борисоглібській вулиці та Йозефа Марра на Гончій вулиці. Але вже у 1900 році в місті було зафіксовано три фотоательє: Р. Чарнецького на розі Борисоглібської та Миколаївської вулиць у власному будинку, Й. Марра на Гончій вулиці у будинку Салітана, Н. Мінченка на Базарній площі у будинку Бермана. 1908 року у Чернігові з’явилося фотоательє Соломона Утєвського.

У 1912 році кількість фотоательє збільшилась до п’яти :  Л. Чарнецької на Борисоглібській вулиці у власному будинку, В. Гольдфайна на  Шосейній  вулиці в будинку Кагана, М. Яворовського в будинку єпархіального братства.  А. Гітін володів двома фотомайстернями – на Шосейній вулиці в будинку Приступи та на Богоявленській вулиці під назвою «Рембрандт».

Чернігівські фотографи брали участь на міжнародних виставках, де їхні фотознімки неодноразово відзначалися почесними нагородами. Заслуговують на увагу фотографії аматора-фотографа Мойсея Шамбона, викладача французької мови Чернігівського реального училища. Протягом 1913-1918 років  він зробив чудові фотографії з історії Чернігова та повсякденного життя своєї родини.

В середині 90-х років ХІХ ст. в Україні набули поширення листівки. Видавали їх і чернігівські фотомайстри, зокрема, В. Гольдфайн. Видавцями листівок були також чернігівці  І. Ідліс, М. Якубович та А. Айзен.

Та все ж найпопулярнішою і найприбутковішою справою наприкінці ХІХ – на початку ХХ століть  була портретна зйомка у фотоательє.

Виставка була створена на основі матеріалів з колекції відомого чернігівського краєзнавця Володимира Руденка та нащадка фотографа К. Шлегеля – Олексія Матвійчука.

Чарівну міні-виставу «фотоательє Чарнецького» і казковий настрій створили актори Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка – Петро Великий і Світлана Бойко. Музичний супровід заходу здійснив піаніст та концертмейстер Чернігівського фахового музичного коледжу імені Левка Ревуцького Іван Савченко. Іриною Дерейчук заздалегідь був підготовлений сценарій міні-вистави. Монтаж виставки здійснив художник Олег Родін.

На виставці діє дві фотолокації. Виставка буде працювати до літа 2023 року.