Вишиває щастя, вишиває долю

12 лютого 2015 року в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулися Музейні зустрічі “Вишивала щастя, вишивала долю…”, присвячені ювілею Наталії Василівни Черняк, вишивальниці, заслуженого майстра народної творчості, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

IMG_1794Народилась майстриня 6 лютого 1940 року в селі Рябці Чернігівського району. З дитинства завдяки мамі та бабусі долучилась до вишивання – перший рушник з нескладним квітковим орнаментом виготовила в третьому класі. Своєю професією обрала кулінарію – 1958 року закінчила Чернігівське торгово-кулінарне училище. В улюбленій роботі та сімейних клопотах промайнуло майже двадцять літ. У 1977 році викладач кулінарії Чернігівського професійно-технічного училища № 16 Наталія Василівна Черняк на курсах підвищення кваліфікації в Донецьку познайомилась з колегою зі Львова, яка захоплювалася вишивкою. Повернувшись додому вона завзято взялась за вишивання, дослідження традиційної вишивки Чернігівщини – збирала по селах старовинні зразки, знайомилася з музейними експонатами, опрацьовувала літературу.

Великий вплив на творчість Н.В. Черняк справили класик чернігівської вишивки Ганна Іванівна Григоренко та багаторічна завідуюча Музеєм народного декоративного мистецтва Чернігівщини заслужений працівник культури Віра Володимирівна Зайченко.

Сьогодні Н.В. Черняк – визнаний майстер, знавець, хранитель і популяризатор традиційної чернігівської вишивки, що щедро ділиться набутими знаннями з численними учнями. У її доробку – рушники, сорочки, блузи, сукні, костюми, тематичні панно, що розійшлися по всьому світу. У колекції Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського зберігаються понад 30 робіт майстрині. Більшість з них, а також твори, що є власністю автора, представлені на тимчасовій виставці, розгорнутій в одному із залів історичної експозиції. Тут, на тлі вишиваного дива, і проходив захід.

IMG_1810Учасники зустрічі вкотре пожалілися з приводу відсутності в Чернігові Музею народного декоративного мистецтва, який був зачинений 2007 року і  попри численні обіцянки так і не відновив свою роботу. Саме навколо нього гуртувалися майстри, саме там найбільш повно представлялися їхні здобутки поряд із найкращими зразками музейного зібрання.

Ювілярку привітали її учні та колеги по цеху майстрів, товариші по роботі у торгово-кулінарному училищі та громадських організаціях. Багато теплих слів звучало й на адресу Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

Твори Наталії Василівни Черняк – справжнє свято краси. Побажаємо Наталії Василівні сил і наснаги створити ще не один рукотворний шедевр.