Англійський годинник ХVІІІ ст. «Spencer Perkins»

В колекції Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського зберігається срібний англійський кишеньковий годинник в срібному футлярі (інв. № И-3200) виготовлений видатними майстрами Спенсером і Перкінсом в Лондоні (фірма «Spencer Perkins»).

Годинник цієї фірми був більше, ніж просто пристрій  для визначення часу, це якісний відомий за межами Великої Британії бренд. Вироби Спенсера і Перкінса високо цінувалися за відмінність роботи їх механізмів. Шановані годинкарі були спеціалізованими експортерами. Передусім вони орієнтували своє виробництво на португальський ринок. Цьому сприяли тісні зв’язки між Англією та Португалією, двома великими мореплавними державами, давніми військовими  союзниками і торговими партнерами.

Спенсер і Перкінс працювали з 1765 по 1794 рр.[1] в Лондоні за адресою  44 Snow Hill. Час створення годинника з музейної колекції можна визначити кінцем XVIII століття. Його циферблат має звичайні годинну та хвилинну стрілки (години позначені римськими цифрами, хвилини арабськими) та стрілку, яка вказує на день місяця. Зверху довга шийка з кільцем для ланцюжка. Заводився ключем. Діаметр 6 см. Вага 133 г.

Збереглись бирки з музею поміщицького побуту і мистецтва та «із від. археол. 18 листопада 1926 р. № 2694». На внутрішній стороні футляру гравіювання: «КД 1828 г.».

 

Старший науковий співробітник музею,

кандидат богослов’я Мирослав Май-Борода

 

[1] F.J. Britten. Old clocks and watches and their makers : being an historical and descriptive account of the different styles of clocks and watches of the past, in England and abroad, to which is added a list of nearly twelve thousand makers. London: B. T. Batsford, 1904. P. 48, 781.