Печатка галицького князя з Чернігівського Полісся

У квітні 2017 р. до співробітників Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського потрапила свінцева печатка з Городнянського історико-краєзнавчого музею (інв. № КН 958). Форма сфрагіса кругла, з втратою у нижній частині, розмір близько 20 х 21 мм. На лицевому боці зображений Іоан Предтеча у повний зріст, з хрестом у лівій руці, на звороті св. Василій Кесарійський у повний зріст, обабіч у 2 стовпчики літери О ВАСІ/ЛЄІОС. Зображення святих обіймає крапковий обідок, діаметром 19 мм. Добре видно сліди каналу для шнура, який перетинає площину печатки.

За висновками фахівців це різновид печатки галицького князя Івана Васильковича, сина Василька Ростиславича, князя теребовлянського. Після смерті батька (1124) його брат Ростислав успадкував Теребовль, а Іван – Галич. Дружина Ганна Всеволодівна. Помер 1141 р., похований у Галичі. У монографії В. Яніна до неї близька печатка № 227.1, яка була знайдена у Тернопільській області, і датована 1140–1141 рр.[1] Трактування Яніним деяких деталей зображення Іоана Предтечі викликає сумніви.

На нашу думку, у правій руці святий тримає спис, а у лівій – меч у широких декорованих піхвах лезом униз, ліворуч від нього якесь зображення. Можливий інший варіант – не меч, а таки хрест на престолі. Звісно виникає запитання чи це зображення Іоана Предтечі? Історія появи печатки в музеї невідома – чи знайдена вона у Городні, чи навколишніх селах, чи в іншому місці. Якщо прийняти перші два варіанти, то виникає логічне запитання а що робив галицький князь так далеко від рідної домівки? Пояснення лише едине. Відомо, що 1140 р. він допомагав своєму тестю київському князю Всеволоду відстоювати княжий стіл. Тож цілком можливо князь Іван зі своєю дружиною і опинився на території Чернігівського князівства. Варто також нагадати, що Всеволод ІІ Ольгович великий князь київський (1139–1146), з 1115 р. до 1127 р. княжив у Новгороді-Сіверському, а від 1127 р. до 1139 р. – у Чернігові. Можливо, що саме у цей час і відбилися перші контакти майбутніх родичів та візіти князя Івана на Чернігівщину.

Старший науковий співробітник музею,

кандидат історичних наук Ігор Ситий

[1] Янин В.Л. Актовые печати Древней Руси Х–ХІІ вв. Москва, 1970. Т.1. С. 211, 311.