Подорожі світами. Чернігівські мандрівники

30 квітня 2024 року в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського була відкрита виставка «Подорожі світами. Чернігівські мандрівники: відомий Олександр Волощук та невідомий Ігор Дерейчук». На виставці експонуються унікальні артефакти з Європи, Азії, Америки, Африки, Океанії з колекцій Олександра Волощука та Ігоря Дерейчука.

Знаний чернігівський мандрівник, журналіст, письменник  Олександр Волошук подорожує світом з 2002 року переважно автостопом і пішки. Наразі за його плечима 78 мандрівок. Він побував у 60 країнах Європи, Азії, Південної Америки, відвідав 1200 міст. Під час подорожей займався дослідницькою роботою, основна тема – життя українських громад за кордоном. Під час мандрівок формувалися його колекції: нумізматики, чоток, географічних карт, холодної зброї та головних уборів різних країн світу. Колекція фалеристики, яку мандрівник збирає з дитинства, нараховує 3 тисячі одиниць. Частина цих колекцій представлена на виставці.

Дипломат, мандрівник Ігор Дерейчук відвідав 10 країн Африки і Латинської Америки. Дипломатична робота в Панамі поєднувалася з регулярними експедиціями вихідного дні країнами Латинської Америки. Подорожуючи джунглями та островами в Карибському морі, він вивчав життя, побут і культуру індіанців. Під час мандрівок поглиблював свої знання з історії доколумбових цивілізацій. Працював позаштатним куратором історичного та антропологічного музеїв міста Панами. Там були презентовані дві його персональні художні виставки, присвячені темі піратства в Карибському морі. Мандрівником були зібрані колекції одягу, музичних інструментів, ритуальних предметів, прикрас, посуду індіанців та африканців, які можна побачити на виставці.

Під час відкриття виставки Олександр Волошук розповів про свої подорожі країнами Південної Америки. Від кураторки виставки Зінаїди Петькової гості почули цікаві історії про мандри Ігоря Дерейчука. Насамкінець всі насолодилися лібертанго у виконанні артистів балету Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г. Шевченка Віталіни Брагіди та Дмитра Лойченка. Нова музейна виставка викликала захват у всіх присутніх. Запрошуємо містян та гостей Чернігова відвідати виставку, яка працюватиме до серпня 2024 року.

Куратори виставки – завідувачки відділами музею Валентина Луцька та Зінаїда Петькова