Сумочка-ташка з Шестовиці

18 квітня 2024 року до Дня пам’яток історії та культури у Чернігівському обласному історичному музеї ім. В.В. Тарновського була проведена музейна зустріч з фахівцями Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

Музей вже довгий час співпрацює з Реставраційним центром щодо порятунку, набуття експозиційного вигляду та відновлення предметів з музейної колекції.

Співробітники центру розповіли про кропіткий та тривалий процес реставрації предмету з Шестовицького курганного могильника. Зокрема, про унікальну та єдину у подібному виконанні «сумочку-ташку» Х ст. з зображенням грифону, що зберігається з колекції Музею. Сумочку реставрував команда науково-дослідного відділу реставрації творів з металу на чолі з завідувачем художником-реставратором вищої категорії Віктором Голубом. Її реставрація зайняла понад десять років та потребувала значних зусиль.

Невелику поясну сумку-ташку чернігівські археологи виявили у 2006 році під час розкопок кургану поблизу села Шестовиця. Поблизу цього населеного пункту внаслідок археологічних досліджень протягом ХХ – на початку ХХІ ст. було знайдено найбільше поховань вікінгів на території України. У землі знахідка пролежала приблизно тисячу років. Коли реставратори зробили рентген, то знімок показав зображення грифона, гравіювання.

На зустрічі також була присутня генеральний директор Національного науково-дослідного реставраційного центру України Світлана Стрєльникова.

Співробітники Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського щиро вдячні колегам-реставраторам за їхню кропітку, фахову і високопрофесійну роботу, що рятує пам’ятки національного та світового значення.