До річниці канонізації Феодосія Углицького

9 вересня 2022 року в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулась Музейна зустріч до річниці канонізації святителя Феодосія Углицького, архієпископа Чернігівського.

До Чернігова Феодосій Углицький переїхав у 1688 році, прийнявши під своє управління Свято-Успенський Єлецький монастир. З цього часу він стає найближчим помічником чернігівського архієпископа Лазаря Барановича в управлінні єпархіальними справами. 11 вересня 1692 року він був висвячений у сан архієпископа. Святитель проявив себе як невтомний помічник престарілого та слабкого здоров’ям архієпископа Лазаря. Згодом, очолюючи Чернігівську єпархію святитель Феодосій показав себе досвідченим, мудрим та справедливим духовним й адміністративним керівником.

Відійшов у вічність святитель Феодосій 5 лютого 1696 року. Похований був в Борисоглібськом кафедральному соборі, де його мощі перебуваючи 200 років у сирій печері залишились нетлінними. Вже в найближчий час після смерті архієпископа Феодосія його почали шанувати як святого.

Канонізація святителя Феодосія відбулася 9 вересня 1896 року. Значення цієї події для Чернігова та Чернігівської губернії важко переоцінити. Підготовка до святкування проводилась на найвищому рівні, місто готувалось до прийому гостей. На канонізацію до Чернігова приїхало багато державних і громадських діячів, безліч духовенства та паломників. Торжества розпочались 5 вересня і продовжувались до 10 вересня.

Захід організовали і провели – науковий співробітник музею,  кандидат богослов’я Мирослав Май-Борода та завідуюча науково-освітнім відділом  Наталія Самохіна.

Усі, хто завітав до музею могли побачити облачення Феодосія Углицького – сакос кінця XVII ст.