Янголи спорту на захисті України

25 липня 2024 року у Чернігівському обласному історичному музеї ім. В.В. Тарновського відбулась музейна зустріч «Янголи спорту на захисті України» (вшанування загиблих чернігівських спортсменів).

Напередодні початку Олімпійських ігор у Парижі присутні віддали шану воїнам-спортсменам, які втратили найдорожче – життя у боротьбі за Незалежність України.

Внаслідок російської агресії багато спортсменів Чернігівщини, як і майже 500 атлетів з усієї України втратили шанс брати участь у змаганнях, перемагати на спортивних аренах та були  позбавлені права жити.

На музейній зустрічі виступили рідні загиблих спортсменів – Олексія Дяговця, Дмитра Музирьова та Сергія Телушкова. Олексій Ануля, який добре знав Юрія Ворону, Сергія Лисюка та Олексія Дяговця поділився спогадами про своїх друзів, вчителів та побратимів. Декан факультету фізичного виховання Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка, кандидат педагогічних наук Сергій Кудін, розповів про кузню, де загартовуються та виховуються атлети; з адаптивним спортом і його впливом на учасників російсько-української війни ознаймив ветеран та амбасадор ветеранського руху у Чернігові Сергій Довбиш. Присутні могли побачити світлини французького фотохудожника Юрія Білака та онлайн-презентацію про загиблих чернігівських спортсменів, що проходило під пісні у виконанні співачки Світлани Вертебної.

Модератор заходу, кандидат педагогічних наук, доцент Юлія Паришкура анонсовала проведення забігу «Шаную воїнів. Біжу за героя України» та підготовку збірника нарисів про загиблих спортсменів.

Для проведення зустрічі старшим науковим співробітником Світланою Землянською та музейним художником Ніною Варган була створена виставка, присвячена загиблим атлетам, на основі речей, які передали матері Юрія Ворони та Андрія Педори.