Інформаційний простір: разом до Перемоги

Щорічно 6 червня в Україні відзначається День журналіста. Це свято було встановлено Указом Президента України Леоніда Кравчука в 1994 році. Дата 6 червня була вибрана не випадково – саме в цей день у 1992 році в Брюсселі Спілку журналістів України було прийнято до Міжнародної федерації журналістів, що є найбільшою в світі організацією професійних працівників ЗМІ. День журналіста – професійне свято журналістів, кореспондентів, репортерів, редакторів і усіх, хто працює на інформаційному полі. Це саме вони своєю працею роблять вагомий внесок у формування громадської думки, виховання високих моральних якостей.

Наразі наша країна живе в умовах повномасштабного вторгнення росії. Робота журналістів зараз займає особливе місце, оскільки агресор веде війну не лише на суші, морі та в повітрі, а й на інформаційному фронті, поширюючи численні фейки. Завдяки журналістам, українці та світова спільнота можуть дізнатися об’єктивну інформацію про військові злочини, які скоюють окупанти на території України.

На музейну зустріч «Інформаційний простір: разом до Перемоги», яка відбулася напередодні Дня журналіста, 5 червня 2023 року, у Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського, завітали журналістка, волонтерка і громадська діячка Тетяна Миргородська, продюсер новин Суспільне Чернігів Андрій Тіток та ведуча новин Аліна Клименко. Вони розповіли присутнім про роботу журналістів в умовах війни, про мужність і героїзм наших захисників та про складнощі, які виникають при підготовці сюжетів на військову тематику. Зокрема Тетяна Миргородська розповіла про роботу над фільмом «Портрети з війни», який отримав гран-прі на міжнародному телерадіофестивалі «Калинові мости» в Польщі, про поїздку разом з батьками загиблих воїнів до Станиці Луганської у листопаді 2017 року, про волонтерську діяльність, якою вона займається і по сьогоднішній день разом з отцем Сергієм, настоятелем церкви Всіх Святих у Ніжині, військовим капеланом.

У свою чергу Андрій Тіток поділився спогадами про роботу над документальним фільмом «Битва за Чернігів», який на сьогоднішній день є найповнішою відеоісторією оборони Чернігова, знятою за спогадами військових. Нещодавно фільм отримав нагороду найавторитетнішого конкурсу професійної української журналістики «Честь Професії».

Аліна Клименко згадала тривожні дні лютого-березня 2022 року, коли вона залишаючись разом із родиною у Чернігові, збирала інформацію та фільмувала те, що відбувалося у місті.

Під час зустрічі журналісти передали до музею предмети, які доповнять вже існуючу виставку «Рашизм=фашизм. Чернігів 1941-2022» і в подальшому будуть використанні при побудові нової експозиції, що висвітлюватиме події російсько-української війни на Чернігівщині.

А на закінчення заходу перед присутніми виступили капела бандуристів ім. Остапа Вересая (керівники – заслужена артистка України Раїса Борщ та заслужений працівник культури України Микола Борщ) Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Шановні журналісти, кореспонденти, репортери, редактори і всі, хто працює на інформаційному полі, співробітники Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського щиро вітають Вас із професійним святом! Бажаємо мирного неба, міцного здоров’я, натхнення, творчих здобутків в ім’я Перемоги і утвердження демократичних принципів у нашій державі. Нехай і надалі ваше відкрите і щире слово служить правді та істині, добру і справедливості, а доля буде прихильною до Вас і дарує щастя і здоров’я на довгі-предовгі літа.

                                       Старший науковий співробітник музею

                                                 Людмила Трикашна