Румунське Євангеліє 1581 року

28 вересня 2023 року у Чернігівському історичному музеї імені Василя Тарновського відбулася презентація старовинної рукописної книги – румунського Євангелія 1581 року.

На музейній зустрічі, яка об’єднала наукову спільноту Чернігова та вчених з Румунії, співробітники музею представили результати дослідження цієї книги. Так, старший науковий співробітник Мирослав Май-Борода розповів про місце і час написання Євангелія, історію «подорожей» книги до часу її надходження до музейних фондів.

Книга була написана при храмі святих архангелів Михаїла і Гавриїла в Сучаві (Румунія) та подарована до Свято-Воскресенської церкви «села Острой», про що вказується в дарчому написі кінця XVI ст. збереженому в книзі. Достеменно ідентифікувати даний населений пункт наразі не вдалося. Можливо дарувальник так іменує поселення, що виникло на місці зруйнованого в 1240 році монголо-татарами давньоруського Остра (нині місто Остер Чернігівського району). Непрямим підтвердженням цієї версії може бути той факт, що в Острі протягом XVII-XIX ст. будували церкви на честь Воскресіння Христового після того як попередня церква з таким же іменуванням з тих ти чи інших причин припиняла своє існування.

Імовірним місцем офірування Євангелія може бути й село Остра в жудеці Сучава. З доповіддю по історію цього поселення виступила пані Габріела Хажа – директор Інституту румунської філології імені Александру Філіппіде Румунської академії (філіал у Яссах). Аргументи за і проти двох версій жваво обговорювалися учасниками зустрічі.

Дослідженнями історії церкви святих архангелів Михаїла і Гавриїла в Сучаві поділилася зі слухачами пані Олімпія Мітріч – професор Сучавського університету «Штефан чел Маре».

Схоже, що книга пережила пожежу. На ній залишились сліди кіптяви, хоча сама вона не горіла. Можливо вона була облита водою при гасінні вогню. Наслідком цього стало те, що сторінки в ній нині зліплені цілими блоками. Євангеліє потребує кропіткої високопрофесійної реставрації. Те, що збереглась відкритою сторінка з вихідними даними про неї є великою вдачею для дослідників.

Під час вивчення книги вдалося знайти в ній ще один запис вже ХІХ–ХХ ст. на вклеєному аркуші, який знаходиться між сторінками, що злиплися. Після обережної операції вдалося відкрити частину аркуша не пошкодивши Євангеліє. Це дало можливість отримати нову інформацію про історію книги. З напису дізнаємось, що останнім місцем перебування Євангелія була Свято-Миколаївська церква села Олбин Остерського повіту. Ймовірно цей аркуш був вкладений при передачі старовинного рукописного Євангелія до Чернігівського єпархіального давньосховища – церковного музею, який був створений 14 жовтня 1906 року. Однак встановити час надходження Євангелія до музею наразі складно. Під час Другої світової війни музей горів і, нажаль, вся документація загинула.

Наявність в Чернігівському історичному музеї імені Василя Тарновського таких артефактів як рукописне Євангеліє 1581 року з Сучави, що викликають науковий інтерес як українських, так і зарубіжних дослідників є яскравим підтвердженням унікальності нашого музейного зібрання.

Старший науковий співробітник музею,
кандидат богослов’я Мирослав Май-Борода