Книжкові дарунки музею

Бібліотека Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського отримала дарунки від благодійного фонду «Бібліотека альманаху «Вітряк» імені Василя Горленка (голова фонду –  Іван Михайлович Забіяка).

Збірка книг переважно присвячена Горленкам – відомому козацькому роду та одному з її представників Василю Горленку, авторства Івана Забіяки.

Василь Петрович Горленко (1853-1907) – український журналіст, літературний критик, мистецтвознавець, фольклорист, етнограф, знавець та збирач українських старожитностей. Народився у с. Ярошівка Прилуцького повіту Полтавської губернії (нині с. Українське Прилуцького району Чернігівської області), закінчив Ніжинський ліцей. Автор статей у українському часописі «Киевская старина». Вивчав і готував опис колекції відомого збирача української старовини Василя Тарновського, який мали надрукувати у журналі. Але за життя мецената встиг надрукувати лише статтю «Альбоми и рисунки Шевченка в собрании В.В. Тарновского» за 1886 рік.

Музей щиро дякує автору і голові фонду пану Івану за подаровані книги. Вони не тільки поповнять музейну книжкову скарбницю, а й стануть у нагоді в науково-дослідній, експозиційно-виставковій та екскурсійній діяльності.