До 100-річчя Мотрони Попудренко та Наталії Богданової

3 листопада 2023 року в Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського відбулася музейна зустріч, присвячена 100-річчю колишніх співробітників – Мотрони Попудренко (1923–2011) та Наталії Богданової (1923–2005). Мотрона Попудренко – заступниця директора музею з наукової роботи, а Наталія Богданова протягом півстоліття працювала музейною доглядачкою.

4 листопада 1923 року на Київщині в селі Плесецьке Васильківського району в родині залізничного працівника та домогосподарки. народилась Мотрона Автономівна Черепинська (у шлюбі – Попудренко), відома чернігівська музейниця, археологиня, заслужена працівниця культури (1974).

1931 року пішла в перший клас Плесецької неповної середньої школи, у 1932–1933 роках відвідувала Боровську школу, а середню освіту здобула в 1941 році у Фастівській залізничній школі № 19. Подальшому навчанню завадила німецько-радянська війна та окупація. Лише1944 року вона стала студенткою історичного факультету Київського державного університету, який закінчила 1948 року.

Усе подальше життя Мотрони Автономівни пов’язане з Черніговом та музеєм, куди вона приїхала за направленням Комітету в справах культурно-освітніх установ УРСР: 1 серпня 1948 року – прийнята на посаду старшого наукового співробітника відділу первісного суспільства та феодалізму Чернігівського державного історичного музею, від 20 листопада 1949 року – завідувачка цього відділу, 1954 року після об’єднання двох відділів – науковий співробітник, а згодом (з 1969) – завідувачка відділу історії України дорадянського періоду, від 8 вересня 1975 року –заступник директора музею з наукової роботи. Останню посаду посіла, коли колектив працював над створенням нових експозицій, відкритих 1979 року: історичної – в будинку губернатора та народного декоративного мистецтва – в приміщенні Катерининської церкви й обіймала її до виходу на пенсію (1984).

Особливої уваги заслуговує діяльність Мотрони Автономівни на ниві археології. Вона – вихованка кафедри археології КДУ, вже за місяць від початку роботи в музеї з 1 вересня по 12 жовтня 1948 року бере участь в Шестовицькій археологічній експедиції, керівником якої був визначний український археолог Давид Бліфельд, кандидат історичних наук, співробітник відділу слов’янської археології Інституту археології АН УРСР. Відтоді чи не кожного року Мотрона Автономівна брала участь в археологічних дослідженнях Чернігова та області. Долучилась вона і до створення в 1968 році при Чернігівській обласній організації Товариства охорони пам’яток історії та культури Обласної археологічної секції, яку очолювала багато років. До секції входило понад 30 людей різної статі, віку, професії: інженери, робітники, службовці, студенти, вчителі, викладачі тощо. З-поміж цих вихованців Мотрони Автономівни маємо відомих чернігівських археологів, як-от: Олександр Шекун, Володимир Коваленко, Володимир Руденок, які в свою чергу стали вчителями-наставниками для наступної генерації.

Мотрона Автономівна Попудренко пішла з життя 20 жовтня 2011 року, незадовго до свого 88-річчя. Понад три десятиліття мала статус пенсіонерки, але до останніх днів не втрачала живого інтересу до рідного музею, цікавилась його проблемами, успіхами, часто телефонувала, приходила на різноманітні заходи. Попри поважний вік та нездоров’я брала участь у музейних виїздах в Шестовицький археологічний табір, де з 1998 року тривали археологічні розкопки під керівництвом її учня В. Коваленка. Такою активною, цілеспрямованою, легкою на підйом пам’ятатимемо нашу колегу.

Наталія Костянтинівна Богданова (05.10.1923–26.03.2005) походила з родини чернігівських дворян, яка була пов’язана з родиною українського письменника і перекладача Пилипа Морачевського. Наталія Костянтинівна півстоліття пропрацювала музейною доглядачкою.

Завідувач відділу музею Світлана Лихачева,

старший науковий співробітник Світлана Половнікова