Василь Тарновський. Пам’ять

12 червня 2024 року в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського вшанували пам’ять відомого українського громадського і культурного діяча Василя Васильовича Тарновського (до 125-річчя від дня смерті). Завдяки його колекції, яку він подарував  Чернігову, у 1902 року в місті було відкрито Музей українських старожитностей, що згодом став носити ім’я благодійника. 

До цієї дати було створено тимчасову виставку. Старший науковий співробітник музею Світлана Половнікова в своєму виступі основну увагу приділила останнім рокам життя та похованню Василя Тарновського на Аскольдовій могилі в Києві. Цей цвинтар варварські знищили 1934 року за постановою радянських органів, що призвело до переносу пам’ятника в пошкодженому вигляді до Звіринецького кладовища.  

Увічненню пам’яті В.В. Тарновського в архівних,  кіно-та фотодокументах присвітив cвій виступ заступник директора з розвитку Сергій Лаєвський. Він ознайомив присутніх з історією повернення музею імені Василя Тарновського, та перейменуванню  на його честь однієї з вулиць міста. В роки незалежної України перших лауреатів щорічної обласної премії «Благодійник року імені меценатів Тарновських» вітали в експозиції Музею.   

Завідувачка відділу музею Наталія Самохіна