Банкнотно-монетний двір Національного банку України (1996–2011)

22 серпня 2024 року до Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України відбулась музейна зустріч з Олегом Проценком, заступником генерального директора Банкнотно-монетного двору Національного банку України (1996–2011).

Акт проголошення незалежності України, ухвалений 24 серпня 1991 року відкрив дорогу для впровадження в державі власної національної валюти, одного з невід’ємних атрибутів державності.

14 листопада 1991 року Президія Верховної Ради України прийняла Постанову про національну валюту, яка передбачала ввести в обіг гривню вже в першому півріччі 1992 року. Свого обладнання для виготовлення грошей Україна не мала, тому перші гривні друкувалися за кордоном – у Канаді та Великобританії. В 1992 року в обіг на території України було введено тимчасову валюту, розраховану на перехідний період – карбованець або купоно-карбованець. Внаслідок грошової реформи 1996 року основною грошовою одиницею України стала гривня. Сьогодні всі українські гроші, і паперові, і металеві повністю виготовляються в Україні, на Банкнотно-монетному дворі НБУ.

На зустрічі велася розмова про історію створення перших Монетних дворів у світі, про сучасні Монетні двори. Перший офіційний Монетний двір сучасної України з’явився у Луганську на території Луганського виробничого об’єднання «Верстатобудівний завод» у 1992 році. В Луганську карбувалися розмінні монети номіналом 10, 25, 50 копійок та 1 гривня із жовтого металу – латуні, а також номіналом 2 копійки із сталі. В 1996 році там же відкарбували рідкісну колекційну монету «Монети України» номіналом 2 гривні з нейзильберу. У 1997 році монетне виробництво було переведено до Києва.

Чому так сталося та про історію Банкнотно-монетного двору України присутні дізналися з розповіді Олега Проценка.

Олег Олександрович, наш земляк, уродженець с. Касянів на Борзнянщині. Свою трудову діяльність розпочав у Києві на виробничому об’єднанні імені С.П. Корольова. Пройшов шлях від робітника до заступника генерального директора з економіки цього підприємства. 1996 року був запрошений до Банкнотно-монетного двору Нацбанку України. Олен Проценко – активний  член Чернігівського земляцтва, голова ревізійної комісії, Почесний громадянин міста Києва. Один з героїв книги Леоніда Горлача «Проценки: Любомудрівські. Рід козацьций», яка побачила світ у 2016 році.

Олег Олександрович зазначив, що 23 квітня 1998 року було введено в дію першу чергу Монетного двору: цех карбування пам’ятних та ювілейних монет, граверну майстерню, інструментальне виробництво та центральну заводську лабораторію. Перша монета, відкарбована на Монетному дворі НБУ – ювілейна золота монета «Київський псалтир» номіналом 100 гривень. У 1999 році запрацював другий пусковий комплекс – цех карбування розмінних монет. Наприкінці 2000-го року відкарбовано перші розмінні монети номіналом 1 копійка. Тоді ж введено в дію цех виготовлення орденів і медалей.

У жовтні 2000 року Монетний двір НБУ прийнято до міжнародної організації «Конференція директорів монетних дворів світу».

Річна потужність Монетного двору – 1 млрд. обігових і розмінних монет, 1 млн. пам’ятних монет, 200 тис. нагородних знаків.

Потужності Банкнотної фабрики – 2 млрд. банкнот або іншої захищеної друкарської продукції за рік. Фабрика також виконує замовлення інших держав.

Банкноти гривні, віддруковані на вітчизняному Банкнотно-монетному дворі, відповідають міжнародним стандартам і мають найвищий ступінь захисту. Монетний двір Національного банку України належить до провідних монетних дворів світу.

Сьогодні можна стверджувати, що питання запровадження національної грошової одиниці – гривні – стало доленосним для України. Лише завдяки створенню власної валюти, емісія якої перебуває в розпорядженні держави, економічна незалежність України стала реальною.

Наприкінці зустрічі Олег Олександрович подарував музею книги та продукцію Банкнотно-монетного двору НБУ. Серед книг – перші фундаментальні дослідження з історії українських грошей та грошового обігу на території України у контексті створення та розбудови Української держави. Це видання Інституту історії Національної академії наук України та Національного банку України – «Гроші в Україні. Факти і документи» і «Гроші України», що вийшли друком у 1998 та 2011 роках. Співробітники музею дуже вдячні Олегу Проценку за змогу спілкування у стінах музею, а також змістовні та цікаві подарунки, які доповнять нумізматичну колекцію установи.

Старший науковий співробітник Тетяна Журавльова