Україна. Шлях до Соборності

18 січня 2023 року в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського було проведено Музейну зустріч «Україна. Шлях до Соборності» (до Дня Соборності України та 105-ї річниці проголошення незалежності Української Народної Республіки). Саме під такою назвою ще у 2019 році музей створив пересувну виставку.

На початку заходу учасники хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих Захисників України, жертв російського терористичного акту в м. Дніпро та аварії в м. Бровари.

105 років тому, 22 січня 1918 року, вперше у XX столітті українці проголосили незалежність власної держави – Української Народної Республіки. 24 серпня 1991 року відбулося її відновлення. В 1919 році, теж 22 січня, у Києві — проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Соборність — фундаментальна цінність нашого народу від часів Київської Русі і до сьогодення. Вона є обов’язковою умовою нашого існування, розвитку та майбутнього.

Українська національна революція розпочалася у березні 1917 року. Був сформований законодавчий орган влади – Українська Центральна Рада. 7 листопада 1917 року постала Українська Народна Республіка (УНР) – українська держава зі столицею в Києві. 18 жовтня 1918 року у Львові українські політичні діячі Східної Галичини й Буковини створили Українську Національну Раду, яка озвучила прагнення  всіх західноукраїнських земель об’єднатися в єдину державу. 13 листопада 1918 року Українська Національна Рада проголосила створення Західноукраїнської Народної Республік (ЗУНР).

Українська Національна рада ЗУНР  3 січня 1919 року одностайно прийняла ухвалу про об’єднання з Українською Народною Республікою, в якій зокрема зазначалося: «Українська Національна рада, виконуючи право на самовизначення українського народу, проголошує торжественно з’єднання ЗУНР і УНР в одну одноцільну суверенну республіку».

Акт про об’єднання УНР й ЗУНР в одну державу – Акт злуки українських земель був проголошений 22 січня 1919 р. на Софійському майдані в Києві.

Зустріч була організована і проведена спільно із Північно-Східним міжрегіональним відділом Українського інституту національної пам’яті. Зокрема, виступили співробітники цієї установи Сергій Горобець (кандидат історичних наук) та Сергій Бутко, які розповіли присутнім про багатовікове прагнення українського народу до самостійності, важкий шлях до Соборності та Незалежності.

Автор виставки старший науковий співробітник музею Світлана Сергєєва зазначила, що окупація Чернігівщини більшовицькими військами на початку 1919 року завадила процесу українського державотворення в регіоні. Вибори у Трудовий конгрес України були проведені на території тільки Козелецького, Ніжинського і Чернігівського повітів Чернігівської губернії та Прилуцького повіту Полтавської губернії. Обрані представники від Чернігівщини брали участь у проголошенні Акта Злуки УНР і ЗУНР та наступного дня в роботі Трудового конгресу України.