«Ніч у музеї» – 2019

18 травня 2019 року Чернігівський історичний музей імені В.В.Тарновського вже вкотре долучився до Міжнародної акції «Ніч у музеї».

Історичний музей

Перед приміщенням історичної експозиції лунали музичні композиції від Театру пісні «Забава» (керівники – Марина Харчук, Наталія Литвинова).

Були підготовлені і відкриті міні-виставки: «Нові археологічні дослідження. 2018 рік», «Вертепна культура від бароко до сучасності», «Рихлівська дарохранильниця: традиції благодійності», «Історія освітлювальних приладів», «Колекція поясів Х–ХІХ ст.», «З історії полювання: мисливська зброя та спорядження ХVІ–ХІХ ст.», «Традиції деревообробки на Чернігівщині», «Українські традиції у пам’ятних монетах», «Він вважав себе учнем І.Рєпіна» (до 170-річчя від дня народження І.Рашевського та 175-річчя від дня народження І.Рєпіна).

Студенти-волонтери 1-го і 2-го курсів Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін  імені О.М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» знайомили гостей з виставками та музейними експозиціями.

Усі охочі мали змогу долучитися до майстер-класів з вибійки від Ольги Костюченко та «Жіноче рукоділля та плетіння кольчуги» від Молодіжного клубу практичної історії «Князь Чорний».

На музейному подвір’ї працювала археологічна інтерактивна школа для дітей, дитячий майданчик від евент агенції «FannuFest», лунали мелодії джазу у виконанні гурту «Sax Quartet «Premier».

Про політичну карикатуру часів Другої світової війни можна було почути під час відповідної лекції.

Оцінити сучасну українську кіноіндустрію можна було завдяки перегляду короткометражних фільмів. Так, відбувся прем’єрний показ кінострічки «Повернення», яка знімалася у стінах музею. Гості мали змогу поспілкуватися з членами знімальної групи під час зустрічі, яку провела тележурналіст та ведуча Діна Вонг.                   

Різні смаколики підготували – Львівська майстерна шоколаду і кафе «BlinChiki».

Військово-історичний музей

Була презентована виставка «Шаблі ХVІІ-ХVІІІ ст. з колекції музею».

Дуже емоційним і запальним виявився виступ вихованців спортивного клубу бойових мистецтв «Білий вітер». Для гостей було проведено майстер-клас з мистецтва орігамі. Відбулися виступи майстрів-ковалів і членів історико-археологічного клубу з військових змагань (стрільба з лука, вправи з шаблями). Усі охочі могли побачити і відчути реконструкції старовинних військових обладунків.

Цивільний корпус «Азов» демонстрував макети стрілецької зброї і надав можливість дітлахам її розбирати та збирати. Також, були показані засоби першої медичної допомоги.

Відвідувачі також могли оглянути експозиції та інші виставки.

«Садиба родини Лизогубів»

Музей і його гостей вітали представники місцевої громади, Седнівський вокальний ансамбль «Берегиня» будинку культури і Чернігівський навчальний реабілітаційний центр, які підготували велику музичну програму.

Відбувалася презентація виставки робіт учасників Всеукраїнського пленету «Седнівська осінь» та місцевих митців. Проводилися екскурсії «Стежками чарівної садиби».

ММК партизанської слави «Лісоград»

Гостей співробітники музею пригощали «партизанським кулішем». Дітлахи брали участь у підготовленому квесті.