На наших плечах Україна

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського збирає, вивчає і висвітлює всі періоди й аспекти історії краю від найдавніших часів до сьогодення, у тому числі участь чернігівців у воєнних подіях.

IMG_1453Сьогодні український народ змушений вести збройну боротьбу за свою незалежність, захищати право на існування української держави. Музей як соціальна інституція не може бути осторонь життя, не реагувати на головні події, які визначають долю країни і людські життя. Нині музейне зібранні й експозиція звернулися до матеріалів, що розповідають про участь наших земляків у народній війні – боротьбі проти збройної агресії сусідньої держави і терористичних угрупувань, яка точиться на території Луганської та Донецької областей.

18 грудня 2014 року у військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відкрилася експозиція “На наших плечах Україна”. У ній розповідається про події на Сході України, про наших земляків, які несуть службу з охорони суверенітету та територіальної цілісності України у зоні проведення антитерористочної операції, про героїв, які віддали життя за Україну.

IMG_1454Експозиція створена у співпраці з Чернігівським обласним та міським військкоматами, військовими частинами міста, прикордонним загоном, громадськими організаціями “Сяйво Сіверщини”, “Рузвельт”, громадським формуванням “Самооборона Чернігівщини”, Чернігівським обласним навчально-методичним центром культури і мистецтв та завдяки родичам і друзям воїнів.

Представлені нормативні акти, карти бойових дій, нарукавні знаки військових частин та добровольчих батальйонів, сформованих на Чернігівщині, що воюють у зоні АТО, форма, військове спорядження, фото, прапори України з підписами учасників бойових дій і волонтерів, фрагменти зброї та боєприпасів.

P1350475Не відпускають душу, калатають у серце матеріали загиблих, передані їхніми родинами: особисті речі, документи, фото Миколи Бурлаки, Вадима Лободи, Віталія Рябого, Володимира Тітарчука, Івана Кононовича, Володимира Близнюка, Олександра Будька, Дениса Чередніченка.

Про кожного з них розповідає Книга пам’яті полеглих героїв, в якій вміщені 73 нариси. Наймолодшому з них – Артему Усу з села Марківці Бобровицького району, бійцю Національної гвардії України не виповнилося й 20 років, а найстаршому – Олегу Міхнюку родом із села Мала Дівиця Прилуцького району, командиру “афганської” роти добровольчого батальйону “Айдар” мало б бути 49 років.

IMG_1461До учасників відкриття експозиції звернулися Ірина Березинець – представник Єдиного волонтерського центру Чернігова та Марина Михайлівна Чередніченко – мати загиблого бійця 169-го навчального центру Дениса Чередніченка.

Пам’ять про наших земляків, які загинули, виконуючи свій громадянський та військовий обов’язок у війні за Незалежність України, про тих, хто сьогодні тримає на своїх плечах Україну, зберігатиметься в музейній експозиції.

Експозиція працює у середу–неділю з 9-00 до 16-30. Вхід – вільний.