До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

2016 рік оголошено роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи.img_9300

26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС, починаючи з 1 години 24 хвилини відбулася серія вибухів, які призвели до руйнування реактора та будівлі четвертого блока і викиду великої кількості радіоактивних речовин у довкілля.

Радіоактивна хмара, що виникла над ЧАЕС, під дією вітру накрила Українське Полісся, окремі райони Білорусі та Росії, “зачепила” території Швеції, Фінляндії, Польщі, Німеччини, Франції. В Україні було забруднено 50 тисяч квадратних кілометрів у 74 районах 12 областей.

У ліквідації наслідків катастрофи брали участь понад 800 тисяч людей, з яких майже 300 тисяч військовослужбовців. В результаті напруженої праці над зруйнованим енергоблоком наприкінці листопада 1986 року було завершено будівництво об’єкту “Укриття”- “саркофагу”. 14 грудня 1986 року було офіційно проголошено про введення в дію “саркофага”. 10 листопада 2006 року Указом Президента України затверджена пам’ятна дата – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, який відзначається 14 грудня.img_9296

З цієї нагоди 8 грудня 2016 року у Військово-історичному музеї –філіалі Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського була проведена зустріч ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС та учнів 9 класу Чернігівської ЗОШ №9. Полковники Олександр Миколайович Аніщенко, Сергій Володимирович Бочко, Василь Павлович Скіпочка ділилися своїми спогадами про буремні та трагічні події 30-річної давнини. Розповідь була щира, тому школярі зацікавлено і зосереджено слухали та сприймали розповіді ветеранів-ліквідаторів.

Отож, ще одну сторінку нашої історії молодь вивчала не з підручника, а зі слів безпосередніх учасників та творців цієї історії.