В Чернігівському історичному музеї знову «заряджають пістолети» та «приймають у піонери»

З початком нового навчального року в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відновився сезон інтерактивних екскурсій. Ідея проведення цих заходів з’явилася у 2008 р., тоді створили «Дворянський кабінет». Відтоді музей започаткував цілий цикл програм, метою яких є всебічне висвітлення певної історичної епохи не лише за допомогою цікавої і ґрунтовної розповіді, а й широке залучення предметів із колекції музею, історичних костюмів, музики, навіть ароматів. Відвідувачі, а це передусім студенти вищих та середніх навчальних закладів Чернігова, мають змогу увійти у відповідну епоху: приміряти фрак та краватку ХІХ ст., взяти в руки дуельну зброю або ж поставити свою першу ляпку, намагаючись писати гусячим пером.

3Сезон відкрився у понеділок, коли до музею на захід «Тарас Шевченко і Чернігівщина» завітала група студентів Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського ЧНПУ. Разом із музейниками вони поринули у часи подорожей Великого Кобзаря Україною, «відвідали», населені пункти Чернігівщини, в яких побував Тарас Григорович, «погостювали» у Тарновських, Лизогубів, Кейкуатових, Репніних. Розповідь була наповнена маловідомими фактами з біографії Т. Шевченка, жартівливими цитатами з епістолярію, проілюстрована на екрані краєвидами, портретами, у тому числі й картинами Кобзаря. Особливий інтерес викликав період перебування Т. Шевченка у Чернігові. Аудиторії було цікаво дізнатися, що саме бачив Тарас Григорович у місті, де він зупинявся, чим займався і яке враження на молодого художника справило наше місто.

4У вівторок музей відвідали студенти того ж вишу й перенеслися у «Далекі 50-ті». Вони дізналися про повоєнний період в історії Чернігова, зокрема – відбудову майже вщент зруйнованого міста. Особлива увага надавалася побуту чернігівців. У чому ходили, що їли, як проводили свій вільний час, що взагалі було у моді шістдесят років тому – на всі ці запитання відвідувачі отримали відповіді від наукових співробітників музею. Молодь пройшла майстер-клас по зав’язуванню піонерського галстуку, відчула аромат парфумів 50-х років «Сирень» та «Красная Москва», а дівчата приміряли модні капелюшки. Не оминули, звісно, увагою й історію молодіжного неформального руху – стиляг.

2Не менш захопливою видалася й екскурсія у четвер. Студенти педагогічного факультету ЧНПУ на дві академічні години занурилися у ХІХ ст., відвідавши захід «З історії дуелі». Не зважаючи на відсутність справжньої крові, відвідувачі з великим інтересом та захопленням дізнавалися про всі особливості дуельного ритуалу. Відтепер для них не секрет, що двісті років назад вважали за найбільшу образу, що треба було зробити чоловіку, коли його скривдила жінка і чим жіночі дуелі відрізнялися від чоловічих.

Більш детально ознайомитися з тематикою музейних екскурсій можна тут.

P.S. Галерея заходів