Відкрите звернення Українського комітету Міжнародної Ради Музеїв

Впродовж грудня 2013 – лютого 2014 року в епіцентрі протистоянь в Києві опинилися Національний художній музей України та Український Дім, де зберігаються  фонди Музею історії міста Києва.

Колектив Національного художнього музею України власними силами переніс твори з експозиції до фондосховищ, співробітники музею забезпечують цілодобове чергування та контроль за музейними колекціями.

Що ж до зібрання Музею історії Києва, в Українському домі під час перебування у приміщенні працівників правоохоронних органів, фондові приміщення та деякі ящики з експонатами були відкриті (http://prostir.museum/ua/post/32017 – досі єдиний опублікований матеріал з цього приводу). Під час перебування протестувальників в Українському домі про жодний інцидент музей не повідомляв. З 19:00 18 лютого до ранку 20 лютого 2014 р. Український дім контролювався співробітниками органів Міністерства внутрішніх справ України. Увечері 19 лютого з’явилися публікації та інтерв’ю зі співробітниками музею про пограбування фондів Музею історії Києва в Українському домі – о 0:00 19 лютого спрацювала охоронна сигналізація, проте на виклик охорона не виїхала (http://www.artukraine.com.ua/articles/1874.html#.UwUnQfCXknM.facebook). Жодних заяв з боку посадовців про стан фондів Музею історії Києва станом на 15:00 20 лютого 2014 року не було оприлюднено, не зважаючи на напружену ситуацію, прецедент порушення недоторканості музейних фондів та продовження протистояння.

19 лютого Український комітет ІСОМ направив відкрите звернення на ім’я в.о. Міністра внутрішніх справ Захарченка В.Ю., в.о. Міністра культури України Новохатька Л.М., Голови Київської міської державної адміністрації Макеєнка В.В. та Голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Кириленка В.А. із закликом

–          максимально забезпечити збереження і недоторканість колекцій Музею історії Києва, що зберігаються в Українському домі;

–          негайно надати інформацію громадськості стосовно стану музейних фондів, що зберігаються в приміщенні Українського дому;

–          створити міжвідомчу Комісію за участю представників Міністерства культури України, Департаменту культури КМДА, представників музеїв, Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ) та Українського центру розвитку музейної справи з метою моніторингу ситуації і проведення звірки наявності фондів Музею історії Києва в Українському домі, та долучити членів Комісії до розслідування інцидентів з фондами Музею історії Києва, що мали місце в Українському домі протягом кількох останніх місяців.

Вранці 20 лютого 2014 правоохоронці з невідомих причин залишили Український дім. Музейні співробітники самотужки за допомогою громадських організацій та волонтерів організували евакуацію фондів музею до іншого приміщення Музею історії Києва (вул. Богдана Хмельницького 24).

У зв’язку з загостренням протистоянь 18-20 лютого 2014, з використанням зброї, у Києві та в інших містах України під загрозою опиняються інші музеї та об’єкти культурної спадщини.

Враховуючи положення Конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту від 14 травня 1954 року та з огляду на повну відсутність будь-якої офіційної інформації від органів державної влади протягом майже трьох місяців протистоянь та прецеденти порушення цілісності державного музейного фонду, Український національний комітет Міжнародної ради музеїв ІСОМ звертається до Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), ICOMOS та UNESCO з проханням відкрито висловити свою позицію з приводу ситуації, коли музеї України перетворюються на заручників протистояння, та вжити всіх можливих заходів з метою недопущення подібних ситуацій.

З повагою,

Президія Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ).