Виставка до 1030-річчя хрещення Київської Русі

6 листопада у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка «Древнє й ветхе минуло, тепер настає все нове», створена до 1030-річчя хрещення Київської Русі. Ця назва є цитатою з «Повісті минулих літ» за 988 рік.

На виставці представлені предмети особистого благочестя, церковне начиння  та письмове приладдя ХІ–ХVI ст.  із зібрання українських старожитностей Василя Тарновського та з археологічних досліджень кінця ХІХ – початку ХХІ століть на Чернігівщині.  Усього понад 80 одиниць.

Найбільш цікавими є візантійські хрести-енколпіони X–XII ст. Енколпіон (у перекладі з грецької «на грудях») – складений двостулковий хрест-релікварій, призначений для зберігання часточок мощей, Хресного Древа або вторинних реліквій. Зазвичай його носили поверх одягу. Спочатку енколпіони завозилися з Візантії, але вже з XII ст. поширюється серійне виробництво давньоруських натільних хрестиків та енколпіонів, іконок та амулетів-змійовиків. Для виготовлення хрестів-мощовиків використовували тільки метал, переважно мідний сплав.

Натільні хрестики, репрезентовані на виставці, виготовлені з металу, стінки фаянсової посудини,  каменю та  кістки.

Привертають увагу іконки:  Богоматір з немовлям (свинцева, ХІІ ст.);  Гроб Господній (різьблена кам’яна,  ХІІІ ст.) та Святий Георгій (мідний сплав, ХІІІ ст.).

В окремій вітрині представлені фрагменти хоросів (церковний світильник) та лампадок. Експонуються також ручні кадильниці-кацеї, книжкові застібки та писала ХІІ–ХІІІ  ст.

Окрім того, кандидат історичних наук, доцент Національного університету «Чернігівський колегіум»  імені Т.Г. Шевченка Олена Черненко розповіла про хрещення Русі та початок храмового будівництва на Чернігово-Сіверщині.

Виставка працюватиме до кінця грудня 2018 року.

 завідувачка відділу музею Вікторія Мудрицька

старший науковий співробітник музею Людмила Сита